• 30 juni

  Vandaag hebben we het aspergenet eraf gehaald en alles geschoffeld en gehakt en het staat er weer mooi bij. Er is zoveel ruimte dat er nog wel een rijtje van het een en ander bij kan. Moet ik eens even gaan verzinnen wat bij asperges kan. Nu hopen dat de asperge kever echt vertrokken is, maar een beetje in de gaten houden de komende dagen. De pompoenen die ik daar heb geplant lijken wel op gele courgettes…. ik krijg er een trauma van! De aardperen wand ziet er goed uit, daar hoef je dus echt niks aan te doen! Ik heb venkel gezaaid en weer wat sla en ik ga ook …… courgettes zaaien, (ja, echt) zodat ik ze over een paar maanden, als ik ze niet meer zat ben, weer kan eten!

 • 28 juni

  De zonnebloemen zijn uit, de cosmea bloeit overal door de tuin, hier en daar een papaver, en leuk geel onkruid, de juffertje in het groen bloeit, de zinnia’s ook, het ziet er leuk uit! We hebben veel minder slakken dan vorig jaar (gelukkig). De appels zijn nog steeds niet helemaal lekker, dus die krijgen regelmatig heermoesspuitsel, ik weet niet of het helpt, maar goed… Er is 1 druivenplant die druiven gaat leveren, geen pruimen, geen kersen, een paar appels in de achtertuin. De voortuin bij het huis ziet er leuk uit, met alle bloeiende rozen, ik zal er een foto van maken, ben ik vergeten.

   

 • 26 juni

  En toen was ik jarig!!!! We hebben heerlijk gelunched in Olargues en daarna zijn we doorgereden naar het tuincentrum voor het kado! Je kunt me niet blijer maken met planten of zaadjes dus je begrijpt, ik had het naar mijn zin! En nog beter, het regende! Dat is helemaal prima, want het was echt te droog, en met watergeven red je het op een gegeven moment ook niet meer! We hebben nu een paar bieten geoogst, ik zit te verzinnen hoe ik straks alle aardappelen moet opslaan, ik heb kolen gezaaid, gewoon in de volle grond op een zaaibedje, stuk makkelijker dan steeds in bakjes… tip van pa Tanja. Mooie ronde gele courgettes, de uien bloeien, dus dat zal wel niet helemaal gaan lukken, en de wortels dat kan ik gewoon niet, ze komen weer niet op, dit is de derde keer dit jaar dat ik het probeer, ik ben er klaar mee!

 • 20 juni

  Paul de tuinman is een middagje geweest, die heeft weer allerlei irritante dingen gedaan als de heg aan de voorkant, een prunus lauroceraces, heel lelijk, maar wel groenblijvend en snelgroeiend. Hij doet ook altijd een rondje hung hung met de debrousaeusse, en meer van dat soort dingen, het was weer snikheet, ik was blij dat ie wegging, kon ik ook weer gewoon naar binnen…. Op de foto de tuin zoals ie er nu uitziet, met een aantal regenwolken op de achtergrond, joepie!!!!

 • 14 juni 2017

  Het oogsten is begonnen, ik word nu alweer helemaal daas van alle courgetten, ik heb dit jaar 10 planten en dat is best wel veel, dat wordt dus veel courgette soep! de paksoi doet het ook goed, de groene is beter gegroeid dan de rode, die schiet snel door. Het is ontzettend droog, we moeten heel veel water geven, dat doen we met de waterpomp en de brandweerslang, en gelukkig heeft Rob de waterpomp nu geheel onder de knie

 • 11 juni 2017

  Het is dit jaar ook het jaar van de wonderbaarlijke opstandig van van alles en nog wat. Hier een foto van de dooie buxus….. Die was echt dood, zie foto van 27 april. De buxus rups is vlinder geworden en uitgevlogen en op een paar stukken zie je dat er weer nieuwe blaadjes komen, helaas niet overal, althans helaas, ik was er net aan gewend dat we geen buxus meer zouden hebben en ik wilde gaan experimenteren met allerlei klimplanten in de dooie heg, dat gaan we dus toch nog maar even niet doen!

 • 9 juni 2017

  De voortuin, met het aspergenet en de net geplante zoete aardappels en pompoenen. De rabarber zie je niet, daar gaat het niet zo goed mee, die willen meer water en niet zo heet, tja dat gaat dus ff niet. Ik heb nog geen aspergekever ontdekt dus het net werkt, of ze zijn er gewoon niet, en ik vind het er wel goed uitzien. De appels blijven een beetje kwarrig, ik heb ze al 2 keer met heermoes besproeid, enkelen gaan heel goed, maar ik denk toch dat het weiland niet echt lekkere grond heeft. De aardperen, paar jaar geleden 4 van Joan gekregen, komen weer op, daar hoef je echt niks aan te doen, en het worden er als maar meer! Hebben we straks mooie gele zonnebloempjes!

   

 • 6 juni 2017

  Dit is het beste voorjaar, althans het droogste voorjaar met de meeste zon, sinds we hier wonen. Dat betekent dat we minder slakken hebben, maar dat het af en toe al voelt alsof het juli/augustus is en dat is best warm, ook vooral voor de kleine plantjes. Sinds we weten waar de aan/uit knop van de waterpomp zit, gaat het vullen van de “cuves” met water best goed. We hebben een heuse brandweerslang met dito spuit en daarmee wordt het water getransporteerd van de put naar de opslagtank vlak bij de moestuin. En bij de boomgaard aan de voorkant hebben we nog een opslagtank. Rob vindt het ook altijd leuk om de planten zelf te besproeien met de spuit, ik word dan weer pissig, want de straal is veel te hard voor die planten, en je krijgt allemaal gaten in de grond, tja, was iets met meerdere kapiteins?

 • 3 juni 2017

  prachtig die rododendron, ik kom natuurlijk uit Boskoop en daardoor heb ik er altijd een bloedhekel aan gehad maar als ze zo groot zijn, en ze bloeien, zijn ze toch prachtig! De voortuin komt er sowieso wel leuk uit te zien, de hortensia’s hebben allemaal de winter weer overleefd en de kleine roosjes ook, ik zal binnenkort een foto plaatsen als ze bloeien. Ik heb ook een rijtje oost-bndische kers geplant. De bedoeling is dat de bloemen van de zomer van het muurtje af bloeien, ik ben benieuwd of dat werkt!

 • 30 mei

  die aparte vlieren bloeien echt geweldig! zie hier, en je kunt ze natuurlijk ook gewoon gebruiken voor thee en andere dingen, maar dit eerste jaar zijn ze te mooi om af te knippen! Rob heeft een bak in de voortuin gemaakt waar oi kers in is geplant, ik hoop dat van de zomer de oranje bloemen van de muren af spatten, ben benieuwd! Hij heeft ook het eerste bonenrek gemaakt en de bonen zijn geplant, komt er ook prachtig uit te zien denk ik! Morgen komt de vader van Tanja advies geven over de tuin en de grond, ik heb een hele lijst met vragen, hij heeft 30 jaar ervaring met tuinieren in deze omgeving, dus ik ga vast een heleboel opsteken!

   

 • 27 mei

  De juffertjes in het groen bloeien, ziet er geweldig leuk uit! De zinnia’s (of gazania’s, moet ik eens ff op gaan zoeken wat precies het verschil is) staan er ook prachtig bij, we hebben iedere dag wel een partijtje aardbeien, en alle vorstschade is toch wel meegevallen. De abrikoos is echt dood, de kaki ziet er echt niet best uit maar leeft, evenals  de vijgen en de kiwi zijn niet zonder schade, maar doen het toch weer. Volgend jaar gewoon weer vroeg aardappelen poten, want ze zien er weer prima uit! Een paar hortensia’s hebben een tik. Ik heb 3 hele mooie blauwe hibiscussen gekocht, voor in de tussenstrook, ziet er mooi uit, en de vlieren leven ook allemaal, op 1 na

 • 24 mei

  Het gaat redelijk goed in de tuin op het moment, met mij wat minder, ik ben snip verkouden en kan niet lekker bukken en dat is zwaar irritant in de tuin! Het is wel een beetje droog, zou weer eens lekker moeten regenen, tja, altijd wat te zeuren!!! Ondertussen zit de paksoi in de grond, weer wat bieten geplant en een stuk komkommerkruid geruimd, nu voor de bonen. Alle courgettes geplant, regelmatig plant ik sla bij, wat planten van PenYou gekregen, o.a. ook Fred planten (succulenten), ben benieuwd of die het buiten doen! Hiernaast staat nog van alles wat de grond in moet: zonnebloemen, oi kers, pompoenen, cleome en susanne met de mooie ogen. Gelukkig kan ik pas weer half juni zaaien volgens de maan, dus komen er ff geen nieuwe planten meer…

 • 20 mei

  Een overzichtsfoto van het moment. Ik heb de “zonnebescherming” uitgevonden! Nou ja, uitgevonden, herondekt. Het probleem is dat ik allemaal Nederlandse boeken en sites lees over tuinieren, maar die begrijpen niet hoe heet het hier kan worden, dus als er bv staat, laat de geoogste uien een paar dagen drogen, dan moet je dat hier niet doen, want dan zijn ze gekookt! (echt gebeurd vorig jaar). Er staat nooit iets over een tentje maken tegen de zon, nou dat ben ik dus nu met de hele kleine plantjes aan het doen, en dat helpt!

 • 16 mei

  Ik heb zere vingers, heb vol in de brandnetels gegrepen, lekker gevoel is dat! En weer was het prachtig weer vandaag, de rodo aan de voorkant begint te bloeien, nu onderaan wit, en dan straks paars, prachtig!! Ik zal morgen een foto maken van alle zaaigoed wat de tuin in moet, ik ben druk aan het ruimen, maar ik vind het zo jammer van het komkommerkruid en de vergeet-me-nieten, maar anders heb ik geen ruimte dus die moeten weg! Ik heb ook 40 tonkinstokken besteld, want er moeten rekjes worden gemaakt voor bonen en komkommer en meloen (hoewel, die is ondertussen opgegeten door S. LAK! Gelukkig niet zo erg als vorig jaar, maar ik maak korte metten met ze als ik ze tegenkom….. Het aspergenet stond een beetje open, maar ik heb geen kever gezien gelukkig! Wel watergegeven en rare torren bij de rabarber gezien, ff opzoeken of dat kwaad kan…

 • 12 mei

  Ik was nooit zo’n fan van rozen, ik heb ze hier al 2 keer tot de grond toe afgeknipt en ik denk dat dat helpt, want ze zien er echt prachtig uit! Ik dacht eigenlijk dat ik er vanaf was, maar ze komen gewoon terug, nu mogen ze blijven. Het valt me overigens op dat de rozen overal in bloei staan, en dat ze eigenlijk best lang bloeien! Vorig jaar heb ik er rozenjam van gemaakt, maar ik laat ze nu maar staan, ze zijn toch wel echt mooi! Kortom ik ben fan geworden!

 • 10 mei

  Het is de laatste dagen weer prachtig weer, de grond wordt behoorlijk droog, dus we gaan weer water geven, ik moet achter een systeem met slangen en druppelaars aan, anders ben ik weer de hele zomer aan het watergeven! Bijna alle appels zijn na de geheimzinnige ziekte van vorig jaar wel weer uitgelopen, en er is er 1 met bloemen!!! We hebben het plak vernieuwd, wat een k-klus, fijn dat Joke hielp, en ik zal van de week nog eens versterkend spuiten met heermoes. In de voortuin hebben we ook 3 zoete aardappelen geplant, ben benieuwd of dat gaat werken! De bevroren aardappels lopen weer uit, alsook de druiven en de kiwi, ik denk dat de kaki echt dood is, maar ik wacht gewoon af!

 • 8 mei

  Een overzichtsfoto van de tuin in de lente, het ziet er leuk uit! De irissen zijn mooi, het komkommer kruid is overweldigend! Overal in de tuin zie je kleine zaadjes uitkomen, zo simpel, ze hebben het echt naar hun zin! We zijn naar de bloemenmarkt in St Amans geweest, Joke en ik, en we hebben een partij planten gekocht!! Van Joke kregen we een stapel eenjarigen, en ik heb tomaten, komkommers, pompoenen, aubergines, tomaten en een verveine plant gekocht. We hebben ons te pletter gewerkt, bijna alles zit erin!

 • 2 mei

  Om teleurstellingen te voorkomen, er bestaat ook een aspergekever en die zit graag in net aangeplante asperges, en die heb ik…. dus Toon heeft geholpen om tussen de aspergeplanten vuil te rapen, opdat we daarna een net kunnen spannen tegen die kever, zodat de asperges niet het loodje leggen, regeren is vooruitzien!! Hierboven zie de foto van het net! Je ziet de aspergeplanten bijna niet, maar ze zijn er! Daarnaast is de rooie die door een kapot raampje van de platte bak is gekropen.

 • 27 april

  En nog meer rampspoed!! De buxusrups is gearriveerd! Dat betekent dat  alle buxus naar de filistijnen gaat. Het was vorig jaar al begonnen in Mazamet een stadje verderop, en nu zijn ze dus hier, en echt binnen 1 a 2 weken zijn alle planten kaalgevreten…… Ik heb eerst nog gif gekocht, maar ik vond het  een beetje raar, ik probeer biologische groenten te telen en dan ga ik een heg te lijf met gif, maar het zou toch niet helpen ik heb misschien wel 100 meter buxus. Dus het gaat dood, en dan gaan we het zonder heg doen denk ik, eerst maar eens alles weghalen, ook een fijne klus, leve de tuin met al zijn insecten!!!!

   

 • 22 april 2017

  kijk naar de foto hieronder en dan zie je wel waarom ik er hiernaast een beetje doorheen zit. Eerst ging het een hele tijd goed, alles komt leuk boven de grond en ik ben lekker bezig met het onkruid. Maar vorige week ineens: Bevroren aardappels, druiven, kiwi’s, vijgen en dan heb ik nog niet alles opgenoemd. 1 nachtvorst, ik wist ook niet dat ie zou komen, en een groot deel is verwoest. Tja en ik weet het ook wel, natuur bla bla en je kunt er geen pijl op trekken bla bla, maar ik vind het niet zo leuk!!! Er is altijd wat, of je hebt slakken, of je hebt droogte of het is te nat of het is te koud of het onkruid groeit te snel en ga zo maar door. Ik vind eigenlijk dat we te hard moeten werken, helaas heb ik de oplossing nog niet !

 • 11 april 2017

  Tja, de foto hieronder kan wat beter, maar de blauwe regen staat nu in volle bloei, prachtig!! En hij ruikt ook zo lekker. Binnen een week is het helemaal gebeurd, van bijna bloeien naar helemaal bloeien, ik hoop niet dat het nu te hard gaat regenen, want dan is ie weg. Ik ben nog een beetje aan het tobben met het zaaien. Eerst had de plaatselijke gammvert geen zaaigrond meer (!) en hij verwachtte ook niet dat het snel kwam…. Ok, toen in iets anders gezaaid en in de platte bakken, niet in de grond maar op een verhoginkje, tegen de slakken. De opkomst is nog een beetje wisselend, komt omdat ik waarschijnlijk te ongeduldig ben, maar ook omdat het stikheet is in die platte bakken, lijkt me niet echt handig. Ik probeer nu iedere dag eraan te denken de bakken open en dicht te doen, zodat het niet te heet wordt, en de uitgekomen zaaisels zet ik in mijn atelier om verder te groeien. Volgende batch is weer met gewone zaaigrond, dus ik ben benieuwd. Hier zit ik te studeren, de maan is nog een hele wetenschap!

 • 11 april 2017

  Tulpen! In allerlei maten en kleuren, het liefst zo fel mogelijk. De boedha is er blij mee en wij ook! Waar ik ook blij mee ben is dat de asperges heel voorzichtig en nog niet allemaal, maar toch, de grond uitkomen, dus gelukkig geen miskoop! We werken hard in de tuin en het ziet er allemaal best goed uit, ook al is de tuin te groot om het helemaal piccobello te hebben, we hebben nu ook gasten in de chambre d’hotes, dus de tijd wordt een beetje verdeeld. De magnolia die we vorig jaar verplant hebben omdat ie zo zielig was, heeft nu een bloem, dus dat is wel goed geweest neem ik aan. De heermoes is voor de tweede keer uit de aardbeien gehaald, de hortensia’s zijn allemaal weer teruggekomen, eentje, helaas bij de voordeur, is nog aan het kwakkelen. 2 peren in bloei, 1 appel komt eraan, in de voortuin komen de meeste appels uit, maar omdat ze vorig jaar zo toegetakeld zijn komt er vast geen bloem, dus geen appel aan! De rabarber staat er prachtig bij, dat wordt smullen!! Maar ook weer rabarber gin voor de Engelse vrienden, die zijn daar gek op!

 • 1 april 2017

  Vandaag weer een keer regen, heel goed voor de tuin, en dan doe je ook weer eens wat binnen. We zijn goed op schema, ik heb veel gezaaid en we gebruiken de platte bakken nu ook om in te zaaien, komt weliswaar nog niks op, maar ik denk dat het beter is dan in de oranjerie, want die is te donker. in mijn atelier staan de tomaatjes, peper en paprika te wachten om te verspenen, en ik heb hele kleine paksoitjes, en ik ga straks kijken of er al aardappels uit zijn gekomen in de platte bak. We hebben een 2 persoonsligbed gekocht, kijken of we daar van de zomer siesta op kunnen houden! En het eerste hekje is gevlochten!

 • 25 maart

  we hebben wat problemen gehad met het blog ivm teksten die wegvielen en foto’s die verdwenen, als het goed is, is het weer opgelost, net na India heb ik het snoeiwerk van de blauwe regen afgemaakt, die nu aan het bloeien is, zie foto hierboven

 • 23 maart

  Dus aardappelen en asperges hebben we gehad. Dan hebben we ook nog de uien en knoflook geplant, vlak voor we weggingen op vakantie had ik nog tuinbonen gezaaid, die zijn opgekomen, helaas de gezaaide spinazie niet, dus geen spinazie. Rob heeft weer veel gesjouwd met compost en aarde en hout en palen geknipt bij buurman Erwin want daar gaan we hekjes van maken. Druiven gesnoeid, blauwe regen gesnoeid. hortensia’s bijgeknipt, rozen gesnoeid en dan zie je aan het eind van de dag dat Rob moe is!

 • 21 maart

  nou, hebbie effe een uurtje? ondertussen zijn we een maand op reis geweest naar India, en zijn we nu 2 weken terug en hebben zo hard in de tuin gewerkt dat ik niks bij heb gehouden op mijn blog. Daar moet nu weer eens verandering in komen, en gelukkig regent het een keer. Sinds we terug zijn was het weer helemaal geweldig dus we hebben van alles gedaan. De eerste dag dat we terug waren hebben we meteen de asperges geplant, die had vriendin Karen besteld voor ons en opgehaald. het weekend na onze terugkomst alle 125 aardappels gepoot! Alle Fransen in de buurt zeggen dat ik gek ben, het is allemaal veel te vroeg, maar volgens het maanboek wat ik volg, kan het wel, dus tja, we gaan wel zien wat voor weer het wordt!

 • 8 februari 2017

  We vergroten dit jaar de moestuin achter het huis door 2 paden op te heffen en die toe te voegen aan de bakken, geniaal idee van Rob! Dus hebben we de winter plastic en karton op de paden gelegd en we hebben gister een pad ontdaan van gras. Pfff nou, dat plastic had niet heel erg geholpen, gelukkig was het een klein stuk, maar best zwaar! Dit jaar is het voor de aardappels, ik heb gelezen dat je aardappels heel goed kunt gebruiken bij nieuw te bewerken grond, ze wortelen lekker diep en daar hebben we dan volgend jaar weer wat aan!

 • 7 februari

  tussen de buien door zijn we in de tuin bezig, we hebben feves gezaaid, eigenlijk de eerste keer dat rob ook aan het zaaien was, normaal doet ie altijd het grove werk, maar zaaien is ook leuk!

 • 1 februari

  Volgens de maan spinazie gezaaid! Ok, pas helemaal aan het einde van de dag, om 18.00 uur, het was nog net niet donker, maar het is gelukt, het eerste zaaisel dit jaar. Ik heb ook 2 bloemen gespot in de baby camelia, waarvan 1 hier op de foto zichtbaar. Vandaag ook weer een klein stukje blauwe regen gesnoeid, het is nog niet klaar…..

 • 25 januari

  gister 22 plantgaten gemaakt voor de asperges die in maart worden geplant. Het is prachtig weer, wel koud, het vriest, rob is bang dat de mimosa bevroren is…. we gaan het zien… ik was halverwege het snoeien van blauwe regen, daar ben ik dus maar weer mee gestopt, want ik heb begrepen dat je dat beter niet kan doen als het vriest. Het is in ieder geval te koud om nu tuinbonen te planten, ik overweeg om ze in de platte bak te zetten, daar moet het wel lukken denk ik. Ik heb bijna mijn wisselteelt plan af, wat een gedoe!

   

 • 16 januari 2017

  Het nieuwe tuinjaar is weer begonnen! Ik heb me voorgenomen om heel rustig te beginnen dit jaar en me te concentreren op het onderwerp MEST. Dit jaar wordt het jaar van de bemesting en van de bijbel van Joan “tuinier beter op de vierkante meter” en dat dan gemixed met een beetje permacultuur en combinatieteelt, samen met de wisselteelt dan ook nog en natuurlijk de maanstanden niet te vergeten! Je begrijpt, in mijn hoofd is het al weken spitsuur en Rob schudt regelmatig zijn hoofd….. Maar ik ga ervoor!!!! Op de foto zie je een van de 5 aanhangers met paardenpoep van buren Erwin en Monique, die ervoor gaan zorgen dat het een geweldig tuinjaar wordt!